Zoeken

Snelle wraps

Je vindt online eindeloos veel ideeën voor lunchwraps! De foto’s zien er vaak prachtig en verrukkelijk uit, maar de recepten vind ik precies vaak toch een beetje onrealistisch. Als je een lunchbox voorbereidt moet alles vooral makkelijk en snel gaan. Met deze Snelle wraps zet ik je 3 ideeën voor, allen klaar in een handomdraai en met (minstens) 2 verschillende groenten.

Waarom wraps in plaats van boterhammen?

Ik eet zéér graag boterhammen. Liefst elke dag hetzelfde: met kaas, komkommer, veldsla en een dun laagje mayonaise. Maar een voorwaarde voor een lekkere boterhamlunch is dat je vers brood in huis moet hebben. En dat is hier niet altijd het geval. Een pak wraps blijft erg lang goed. Handig dus om in je voorraadkast te hebben liggen! Natuurlijk mag je wraps ook gewoon verkiezen boven brood. Of misschien vind je het wel een leuke afwisseling.

Het zal niet verbazen dat ik volkorenwraps gebruik. Tegenwoordig zijn er heel wat “wraps met groenten” op de markt (zoals van No Fairytales of Knorr) maar die zijn een stuk lager in vezels dan de volkoren versie. Dergelijke wraps bevatten inderdaad (een bescheiden hoeveelheid) groenten, maar dat minimale voordeel weegt niet op tegen het feit dat het vezelgehalte lager is (en de prijs vaak een stukje hoger is). Ik gebruik graag de Delhaize volkorenwraps: grote wraps (die je dus rijkelijk kan beleggen), voor een mooie prijs

Tips voor de beste wraps

Je kan mijn recepten volgen of je eigen combinaties maken. Hoe het ook zij, er zijn een aantal spelregels die je best in acht neemt als je wil een lekker resultaat wil én als je wrap een reisje in je lunchbox moet overleven.

Zo vermijd je zompige wraps

  • Vocht is de grootste boosdoener. Dep groenten daarom steeds zeer goed droog met wat keukenpapier. Verwijder ook vochtige zaadlijsten, bij bijvoorbeeld tomaat en komkommer.
  • Nog een stap in het vermijden van vocht: gebruik sla uit zakjes. Voorgewassen sla is droog (en tijdsbesparend). Als je zelf sla gaat wassen en drogen, moet je dit laatste uiterst grondig doen.
  • Gebruik je bladgroenten als vochtbarrière. Leg deze dus als eerste op de wrap, als je de wraps lang wil bewaren. Leg de vochtigere ingrediënten daar vervolgens bovenop, zodat die het minst contact maken met de wrap. (Ik begin vaak toch eerst het smeerbare beleg, als ik de wraps niet per se overnacht hoef te bewaren, omdat ik dat veel makkelijker vind werken.)
  • Als je gek bent op sausjes bij je wrap, neem die dan apart mee.

Zo vouw en verpak ik mijn wraps

Met de volgende aanbevelingen ga ik geheel tegen elke mogelijke wrapcultuur in. Dit is dus een persoonlijke voorkeur, doe het gerust op jouw (of een traditionele) manier.

  • Durf je wrap vrij vol te leggen. Overvullen is vaak een probleem bij recepten waarin eten verpakt wordt in deeg (zoals de Loempia’s uit de oven of de Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen), maar bij wraps is dat toch anders. Je wil namelijk niet alleen een vel deeg eten, de groenten en eiwitten moeten een degelijke rol kunnen spelen. Maar ook praktisch is het van belang: je hebt volume nodig om een mooie, stevige rol te kunnen maken.
  • Ik vouw mijn wraps niet, ik rol ze op. Dat maakt de voorgaande aanbeveling een stuk makkelijker. De gewoonte om eerste de zijkanten van een wrap naar binnen te vouwen en daarna pas te beginnen rollen, vind ik persoonlijk gedoe: de wraps scheuren, de groenten vallen eruit (of je moet echt heel weinig vulling gebruiken)… Ik verkies het rollen dus! De open onderkant moet je er dan wel bijnemen. Maar als je beide handen gebruikt om te eten dan vind ik helemaal niet dat het een grote smosboel wordt.
  • Gebruik een ondiepe bewaardoos, waarin je wraps geklemd zitten. Op die manier blijft de vulling mooi zitten. Ik grijp vaak naar een plastic doosje van bij de afhaalchinees of -Thai, zo eentje waar een portie rijst in zit.
  • Heb je geen goede bewaardoos of ben je toch wat onhandig met de wraps, gebruik dan boterhampapier, zoals op de foto. Scheur hiervoor een vel boterhampapier af dat langer is dan de opgerolde wrap. Leg de wrap in de lengte op het papier en vouw de zijkanten naar binnen. Rol de wrap vervolgens op in het papier. Snijd de opgerolde wrap (inclusief papier dus) met een groot scherp mes in tweeën. (Ik besef dat dit geen zerowaste keuze is; doe waar jij je goed bij voelt.)

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van 3 opengesneden wraps, verpakt in wit boterhampapier, op een donkergrijze achtergrond.

Snelle wraps

Met deze 3 snelle wrap-recepten heb je in geen tijd een voedzame lunch klaar. Kies uit de wrap met tomatenhummus en paprika, die met geitenkaas en artisjok of neem de wrap met omelet en wortel. Makkelijk en klaar in no time, dus ideaal voor tijdens een drukke week!
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Lunch
Porties 1 persoon

Benodigdheden

Ingrediënten
  

Wrap met ei en ijsbergsla

  • 2 eieren
  • 1 el melk optioneel
  • 1 tl olijfolie
  • 2 bladeren ijsbergsla
  • 1 volkorenwrap
  • 1 el mayonaise
  • een handje geraspte wortel kant-en-klaar
  • enkele sprietjes bieslook optioneel

Wrap met geitenkaas, artisjok en appel

  • 1/4 appel
  • 50 g gegrilde artisjokharten (uit de versafdeling, bij de aperitiefhapjes)
  • een handje walnoten
  • 1 volkorenwrap
  • 2 volle el zachte geitenkaas, van het type Chavroux of roomkaas, van het type Philadephia
  • een handje rucola
  • enkele druppels honing

Wrap met tomatenhummus en paprika

  • 1 trostomaat
  • 1 blik kikkererwten gespoeld (uitgelekt 240 g)
  • 2 el tahin (sesampasta) of amandelpasta
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogd basilicum
  • 1/4 citroen het sap
  • 3 halfzongedroogde tomaten zie tips
  • enkele druppels rode tabasco naar smaak
  • 1 geroosterde paprika uit een bokaal
  • 1 volkorenwrap
  • een handje veldsla

Instructies
 

Wrap met ei en ijsbergsla

  • Klop de eieren los met de melk en kruid met wat versgemalen peper en grof zeezout. (Laat de melk achterwege, als je die niet in huis hebt.) Verhit de olijfolie in een pan, schenk de eieren erin en laat ze stollen en een korstje krijgen. Draai het omelet voorzichtig om (ik gebruik hiervoor een grote spatel) en laat ook de andere zijde nog enkele seconden bakken. Zet het vuur uit.
  • Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes.
  • Verwarm de wrap kort in de microgolfoven (neem de helft van wat op de verpakking staat) om hem wat soepeler te maken. Laat wat afkoelen en besmeer met de mayonaise en leg het omelet erop. Leg een strook geraspte wortel op het omelet, net onder het midden. Leg hier de ijsbergsla bovenop. Knip er de bieslook overheen.
  • Rol de wrap op zoals een pannenkoek. (Zorg dat de wortel en sla bij de "eerste rol" al ingepakt worden.) Leg de wrap met de gevouwen kant naar beneden en snijd hem in tweeën.

Wrap met geitenkaas, artisjok en appel

  • Snijd de appel in dunne schijfjes. Leg de stukken artisjok op een dubbelgevouwen keukenpapiertje en dep ze zo droog als je kan. Hak de walnoten grof.
  • Verwarm de wrap kort in de microgolfoven (neem de helft van wat op de verpakking staat) om hem wat soepeler te maken. Laat wat afkoelen en besmeer met de geitenkaas. Leg een strook rucola, net onder het midden. Leg hier de artisjok en appel bovenop. Bestrooi met de walnoten en druppel er wat honing overheen. (Tip: nog een draai van de pepermolen erboven voor wat extra pit.)
  • Rol de wrap op zoals een pannenkoek. (Zorg dat de vulling bij de "eerste rol" al ingepakt wordt.) Leg de wrap met de gevouwen kant naar beneden en snijd hem in tweeën.

Wrap met tomatenhummus en paprika

  • Snijd de tomaat in kwarten en verwijder de harde kern. Doe de kikkererwten, tahin, komijn, het basilicum, citroensap, de zongedroogde tomaten, tabasco en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout in een minifoodprocessor en mix tot een romige hummus.
  • Snijd de geroosterde paprika open en leg hem op keukenpapier. Dep de paprika zo goed als je kan droog (vergeet de binnenkant niet) en snijd hem in dunne repen.
  • Verwarm de wrap kort in de microgolfoven (neem de helft van wat op de verpakking staat) om hem wat soepeler te maken. Laat wat afkoelen en besmeer met de hummus. Leg een strook veldsla, net onder het midden en leg daar de repen paprika bovenop.
  • Rol de wrap op zoals een pannenkoek. (Zorg dat de vulling bij de "eerste rol" al ingepakt wordt.) Leg de wrap met de gevouwen kant naar beneden en snijd hem in tweeën.

Snelle wraps: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • De gegrilde artisjokharten haal ik in de versafdeling, bij de aperitiefhapjes. Ik vind ze met voorsprong de lekkerste! En ze zijn niet doordrongen van olie, wat makkelijker werkt en het eindresultaat niet nodeloos calorierijk maakt. De 50 g weeg ik niet af, het komt neer op een half doosje.
  • Ook de halfzongedroogde tomaten komen uit de Delhaize apero-versafdeling. Ze heten officieel ‘gemarineerde tomaten’. Het zijn kwarten, daarom gebruik ik er 3. Als jij kleinere tomaatjes zou gebruiken, kan je er indien gewenst meer toevoegen. Proef en stuur bij, als je het nodig vindt!
  • De geroosterde paprika gebruikte ik eerder al, in de Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s. De overige paprika kan je zo’n 3 dagen in de koelkast bewaren. Voeg hem toe aan een salade of tomatensaus.
  • Lees zeker nog even de algemene tips in de inleiding!

Aanpassingen

De combinaties voor de Snelle wraps zijn natuurlijk maar ideetjes! Zet ze naar je hand zoals je wil.

Vooraf bereiden en bewaren

  • De Snelle wraps met ei en geitenkaas bewaren het beste. Die kan je gerust de avond voordien bereiden. Let er wel op dat je ingrediënten goed droog zijn (de sla, de artisjokken…)! Dit is essentieel! De wrap met tomatenhummus beleg je het beste ’s ochtends (of uiteraard à la minute), omdat die ingrediënten wat vochtiger zijn. De tomatenhummus kan je uiteraard vooraf bereiden!
  • Bewaar de tomatenhummus in een luchtdichte bokaal in de koelkast. Zo blijft hij 4 dagen goed (in een hygiënische, goed gekoelde koelkast). Je kan hem ook invriezen! Bij het ontdooien zal de structuur mogelijks slapper en korreliger zijn. Mix hem dan nogmaals goed door met een staafmixer.
  • Lees zeker nog even de algemene tips in de inleiding, over hoe je je wrap het best kan verpakken voor on the go.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

13 reacties

  1. Wrap met geitenkaas getest en goedgekeurd! Heerlijk smaakvol, ook zonder artisjok (die was ik vergeten 😅). Andere twee wraps staan oo het menu voor de komende dagen, ik kijk er al naar uit!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!