Zoeken

Groene couscoussalade met gegrilde aubergine en tahin-honingsaus

Deze Groene couscoussalade met gegrilde aubergine en tahin-honingsaus zit boordevol zonnige zomergroenten. De gegrilde aubergines zijn boterzacht en heerlijk op smaak gebracht met knoflook en gerookt paprikapoeder, de komkommer zorgt voor een lekkere crunch en courgette heb je volgens mij nog nooit op deze manier gegeten (behalve als je mijn boek Kleur op tafel in huis hebt en de Meloensalade met romige cottagecheese al maakte ;)). Het tahin-honingsausje is een must, echt ongelooflijk lekker. En don’t be fooled by de maïs. Dit is de verse variant, gegrild tot goudgele schoonheid. Zomer ten top!

Geweldig grillen

Ik hoef je in geen geval uit te leggen dat Karola’s Kitchen rond groente draait. Dat ondervond je ongetwijfeld al heel erg goed. Het blijft een (leuke!) uitdaging om creatief met die groenten aan de slag te gaan. Om ze eens in een ander jasje te steken of een extra smaakje of nieuwe textuur te geven. Kruiden zijn daarbij superbelangrijk! Maar ook de bereidingswijze doet veel.

Koken, stomen, bakken, roosteren… De afwisseling maakt gerechten boeiend! Ook al doe ik het (voorlopig) niet zo vaak, grillen is een hele leuke om aan dit lijstje toe te voegen. Het geeft zo’n unieke, rokerige smaak! In dit gerecht benadruk ik die extra door ook wat gerookt paprikapoeder in de marinade te gebruiken.

Mijn nieuwe grillpan

Mijn grillpan was de enige antikleefpan in mijn assortiment die nog niet PFAS-vrij was. Dat voelde al even niet meer goed. Door bij te leren over PFAS en door mama te worden, ben ik me nog bewuster van de mogelijke schadelijke gevolgen, voor mens en milieu.

Ik heb twee grillpannen getest voor ik mijn definitieve keuze maakte: de GreenPan Featherweights en GreenPan Barcelona Pro. Het zijn beide topcollecties, waar ik zelf al enkele producten van heb. (Meer daarover op de pagina Mijn keuken must-haves.)

Ondanks het feit dat hij wat goedkoper is, ben ik uiteindelijk het meest tevreden over de Barcelona Pro-grillpan. Hij presteerde vlekkeloos (letterlijk)! En ik vind de zij-handvaten ook een stuk handiger om op te bergen in de kast, dan de lange steel van de Featherweights grillpan. Hij is bovendien wat groter (binnendiameter van 28 cm versus 26 cm), wat ik bij een grillpan erg belangrijk vind! Je wil namelijk niet eindeloos staan grillen. Voor dit recept had ik met de Barcelona Pro-grillpan maar twee beurten nodig om de aubergineplakken te grillen.

Als het je zou interesseren: je kan in de GreenPan-webshop nog gebruik maken van de code KAROLA15 om zo 15% korting te scoren op het volledige GreenPan-assortiment! Dit tot en met 31/12/2024.

Tips om goed te grillen

Misschien ken je ze al, maar hier nog even op een rijtje:

  1. Doe nooit rechtsreeks olie in de grillpan. De olie komt dan namelijk tussen de ribbeltjes terecht en blijft daar liggen, wat slecht is voor je pan én weinig gezonde walmen oplevert. Bestrijk de groenten zelf met een vetstof (of marinade met vetstof).
  2. Laat de grillpan goed heet worden voor je de groenten erin legt. Je kan er wat druppels water op spatten als test: die moeten meteen verdampen. Gril vervolgens op een middelmatig tot hoog vuur.
  3. Pruts niet met je groenten (of vis of vlees). Laat het eten liggen, wanneer het goed gebakken is, komt het vanzelf los van de bodem.

Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Bovenaanzicht van een couscoussalade met veel groene kruiden en gegrilde aubergine, op een ruwe houten ondergrond.

Groene couscoussalade met gegrilde aubergine en tahin-honingsaus

Een zomerse salade vol zonnige ingrediënten! De gegrilde aubergines zijn zo boterzacht en heerlijk van smaak, de komkommer zocht voor een lekkere crunch en courgette heb je volgens mij nog nooit op deze manier gegeten. Laat het sausje trouwens zeker niet weg! Het is echt ongelooflijk lekker!
4.91 van 11 stemmen
Voorbereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Salade
Porties 2 grote porties

Benodigdheden

Ingrediënten
  

De aubergines

  • 2 aubergines
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder

De couscoussalade

  • 120 g volkorencouscous
  • 300 ml kokend water
  • 1 kleine courgette
  • 1/2 citroen het sap
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1/2 komkommer
  • 2 handenvol verse groene kruiden ik gebruik peterselie, dille en een beetje munt
  • 2 lente-uitjes of een duimdik bosje bieslook
  • 1/4 tl komijnzaad
  • 1 klein blikje kikkererwten gespoeld (uitgelekt, ca. 120 g)
  • 1 bakje gegrilde artisjokharten (100 g)
  • 100 g feta
  • 2 el olijfolie
  • 1 verse maïskolf (= suikermaïs)

Het tahinsausje

  • 40 g "witte" tahin
  • 1 tl vloeibare honing
  • 1/4 citroen het sap
  • 1 el water

Instructies
 

De aubergine

  • Snijd de aubergines in plakken van zo'n halve centimeter dik. Verspreid ze over een groot bord (ze mogen elkaar een beetje overlappen maar zeker niet volledig) en plaats ze 5 minuten in de microgolfoven op maximaal wattage. Leg de gegaarde aubergineplakken op een vel keukenpapier om overtollig vocht te absorberen. (Je zal dit wellicht in 2 beurten moeten doen.)
  • Roer de olijfolie om met de geperste knoflook, de kruiden en wat fijn zout en versgemalen zwarte peper. Bestrijk de aubergineplakken met dit mengsel, met behulp van een keukenkwast.
  • Laat de grillpan heet worden. Bak de aubergineplakken enkele minuten aan beide zijden, tot ze een mooi grillpatroon hebben. Het grillen van alle aubergine duurt een tijdje, dus maak intussen de couscoussalade.

De couscoussalade

  • Doe de couscous in een kom, voeg een snuifje fijn keukenzout toe en schenk er het kokende water over. Dek af met een bord en zet ca. 10 minuten opzij.
  • Snijd de courgette in de lengte in tweeën en schraap er met een koffielepeltje de zaadlijsten uit. Snijd de courgettehelften in dunne plakken. Doe het citroensap en de honing in een diep bord en kruid met fijn keukenzout en versgemalen zwarte peper. Stort de courgetteplakjes erin en schep goed om. Zet ca. 5 minuten opzij.
  • Snijd de komkommer in de lengte in vieren en schraap de zaadlijsten eruit. Hak de groente vervolgens in blokjes en stort hem in een grote kom. (Kies een voldoende groot exemplaar, want hier zal alles in samenkomen.)
  • Hak de verse kruiden fijn en snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes. Stort beide bij de komkommer. Voeg ook het komijnzaad, de kikkererwten, artisjokken en olijfolie toe en verkruimel de feta erbij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en wat grof zeezout.
  • Bestrijk de maïskolf met de resterende auberginemarinade (voeg indien nodig nog een scheutje olijfolie toe). Gril de kolf (of beide kolven – zie tips!) in de grillpan tot hij mooi gebakken is. Snijd vervolgens de korrels van de kolf door de kolf verticaal te houden en met een groot keukenmes langs de kolf heen te snijden.
  • Doe de couscous, de courgette (en al het bijhorend vocht) en de maïs in de saladekom en schep om.

Het sausje

  • Meng de tahin, de honing, het citroensap en het water tot een gladde saus. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leng het sausje eventueel aan met 1 extra eetlepel water, omdat de gewenste dikte te bekomen.
  • Serveer de gegrilde aubergines met de salade en het sausje.
Bovenaanzicht van een couscoussalade met veel groene kruiden en gegrilde aubergine, op een ruwe houten ondergrond.

Groene couscoussalade met gegrilde aubergines en tahin-honingsaus: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Dit gerecht staat op zichzelf maar als je dit als bijgerecht zou maken, zijn de aangegeven hoeveelheden geschikt voor 3 à 4 personen.
  • Ik gril met de PFAS-vrije GreenPan Barcelona Pro grillpan. Met de code KAROLA15 krijg je 15% korting op alle aankopen in de GreenPan-webshop, tot en met 31/12/2024!
  • Je kan de aubergine en maïs ook grillen op de barbecue.
  • Het verwijderen van de zaadlijsten bij de courgette kan ik sterk aanbevelen, omdat ze anders erg papperig zouden worden door de inwerking van het citroensap. Bij de komkommer doe ik het wat meer vanuit een persoonlijke voorkeur, omdat ook hier de zaadlijsten wat waterig kunnen worden als ze lang omringd zijn met zout. Hier is het echter minder een must, zeker als je de salade vrijwel meteen opeet.
    De pulp van de courgettezaadlijsten stop ik mijn ‘groenterestjes’-zakje in de diepvriezer, voor bij een volgende soep. (Komkommer overheerst een soep enorm, vind ik persoonlijk. Die zaadlijsten verdwijnen hier dus in de GFT-container. Doe gerust wat voor jou goed voelt.)
  • Ik gebruik altijd de gegrilde artisjokharten uit de versafdeling. Je vindt ze doorgaans bij de aperitiefhapjes. Persoonlijk vind ik ze veel lekkerder dan die uit een bokaaltje (althans degene die ik al proefde). Doordat ze niet in olie ondergedompeld zijn, kan je ze ook veel makkelijker hanteren.
  • Je hebt tahin die gemaakt is van de volledige sesamzaadjes (bruine tahin) of van gepelde sesamzaadjes (witte tahin genoemd, maar de kleur is veel meer beige/taupe). Die laatste is de lekkerste! Zacht van smaak en niet bitter.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Vervang de couscous door bijvoorbeeld quinoa of rijst om dit recept glutenvrij te maken.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij. De hoeveelheid lactose in feta is namelijk verwaarloosbaar en vormt voor de overgrote meerderheid van de mensen met een lactose-intolerante geen probleem.
  • Vegan
    • Vervang de feta door een plantaardige alternatief. Geen fan? Laat de feta dan weg en voeg gehakte gezouten pistachenoten toe.
    • Vervang de honing door agave- of ahornsiroop.
  • Andere aanpassingen
    • De kikkererwten zijn in dit recept een bron van eiwitten (samen met hoofdzakelijk de couscous, feta en tahin). Als je dit gerecht als bijgerecht zou maken bij een veggie burger of stukje vis of vlees, dan zijn de kikkererwten op vlak van eiwitten geen must. Peulvruchten zijn echter ook enorm goede vezelleveranciers. Ze weglaten zou betekenen dat het vezelgehalte van dit recept wat daalt.
    • Je kan indien gewenst wat crunch toevoegen aan dit gerecht. Gezouten pistachenoten passen er bijvoorbeeld ontzettend goed bij, maar ook geroosterde pijnboompitjes werken prima.

Vooraf bereiden en bewaren

Je kan dit recept ontzettend goed vooraf bereiden! Een perfecte salade dus om mee te nemen als lunch of naar een picknick of barbecue. Bewaar het gerecht in een luchtdichte doos in de koelkast.

Wat met die tweede maïskolf?

Suikermaïs zit doorgaans per twee kolven verpakt. Je grillpan (of barbecue) staat dan toch aan, dus gril de tweede kolf alsjeblieft meteen mee! Je kan hem een dag of vier bewaren in de koelkast. Lekker bij je lunch of als tussendoortje! Maar ook ideaal om te gebruiken in de volgende recepten:

  • Orzosalade met fetasaus – Nog zo’n superzomerse salade met groene en gele tinten en een onweerstaanbaar sauje!
  • Chili sin carne – Mijn verse (de beste, als je het mij vraagt :)) voor deze klassieker. De gebakken verse maïs is een heerlijk, uniek accent!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

18 reacties

  1. 5 sterren
    Heerlijke combi van smaken en texturen! Elk ingrediënt geeft een echte meerwaarde . En heeeeel ruime portie dus meteen voldoende om de volgende dag als lunch mee te nemen

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!