Zoeken

Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s

Deze Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s is geïnspireerd op een recept uit mijn nieuwste boek Kleur op tafel. Daarin staat een bijgerecht dat ik met enkele twists en veel extra groenten omvormde tot dit hoofdgerecht. Ik wou die Snelle paprikasaus namelijk écht nog eens gebruiken!

Dit gerecht is zooo goed… De rijke (én voedzame!) saus, de frisse tomaatjes, zoute olijven, chewy scampi’s, frisse basilicum… Zowel Pieterjan als ikzelf zijn er helemaal gek op. Pieterjan zijn enthousiasme is al vaak een goede voorspeller geweest van hoe een nieuwe creatie van me door jullie onthaald zal worden. (De Pastasalade caprese en de Romige pasta met gegrilde courgette en kerstomaatjes zijn zijn favorieten én absolute blogtoppers!) Hopelijk zet dit gerecht die traditie verder 🙂

Om ter snelst

Snel is goed, sneller is beter. Op dit moment denk ik er toch zo over. Want we zijn zeer recent verhuisd en de kleintjes zijn thuis doordat het “vakantie” is. It’s a lot… Hét moment dus om mijn Snelle paprikasaus nog eens in te zetten!

In mijn boek Kleur op tafel zijn een bokaal paprika’s en wat plantaardige room de basis van een heerlijke saus, die deel uitmaakt van mijn Tapas-tafel. In deze Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s koos ik voor zijden tofu in plaats van plantaardige room. Zijden tofu is namelijk rijker aan eiwitten, wat in dit recept net iets belangrijker is omdat het om een hoofdgerecht gaat. En ik vind het ook gewoon wel leuk om met zijden tofu te werken, omdat het zo’n onbekend en onbemind product is.

Eiwitten, koolhydraten en vezels

De zijden tofu en scampi’s zijn in dit gerecht alvast twee eiwitbronnen, maar ik wil graag even van de gelegenheid gebruik maken om de eiwitkwaliteiten van pasta in de kijker te zetten. Door het (onterecht!) demoniseren van koolhydraten, lijken veel mensen (en voedingsgoeroes) te vergeten dat pasta, net als andere graanproducten, naast koolhydraten, ook heel veel eiwitten bevat. De Armando volkorentortiglioni die ik in dit recept gebruik, bevat 11,3 g eiwitten per 100 g. Daarnaast – en eigenlijk nog veel interessanter – bevat deze tortiglioni 10 g vezels per 100 g. Dat is, zelfs voor volkorenpasta erg veel!

Eiwittekorten komen nauwelijks voor in België, maar de gemiddelde Belg eet nog steeds veel te weinig vezels: gemiddeld 18 g per dag in plaats van de aanbevolen 25 g. Met die aanbeveling is België trouwens echt te braaf. In o.m. Nederland en het Verenigd Koninkrijk ligt de lat op 30 g per dag.

Het eten van voldoende vezels vermindert het risico op hart- en vaatziekten, verkleint de kans op diabetes type 2 en verlaagt het risico op darmkanker. Bovendien zorgen ze voor verzadiging en een vlotte stoelgang. We kunnen voedingsvezels niet verteren, maar dat maakt ze des te interessanter voor onze darmbacteriën, die een belangrijk deel uitmaken van ons afweersysteem. Die darmflora in topvorm houden is dus een goed idee. Niet alleen de bacteriën zélf zijn trouwens belangrijk, ook de stoffen die ze aanmaken spelen een rol spelen in het reguleren van allerlei processen in ons lichaam.

Zijaanzicht van een diep wit bord met tortiglioni met paprikasaus, kerstomaten, zwarte olijven en scampi's, afgewerkt met basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas.

Lekker zonnig

Dé reden waarom je dit gerecht zeker eens moet maken, is niet de tofu, noch de vezels. Het is gewoon een ongelooflijk lekker bord eten, makkelijk te maken, snel klaar en vol zomerse vibes. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een diep wit bord met tortiglioni met paprikasaus, kerstomaten, zwarte olijven en scampi's, afgewerkt met basilicumblaadjes en Parmezaanse kaas.

Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s

Dit pastagerecht is overheerlijk en klaar in een handomdraai. Het bevat vier verschillende groenten en toch heb je amper snijwerk! De saus is rijk van smaak en luxueus van textuur, de tomaatjes zijn knapperig, terwijl de olijven voor een zoute toets zorgen. Scampi's passen hier perfect bij, maar veggie alternatieven zijn zeker ook mogelijk. Kijk daarvoor bij de tips onder het recept.
5 van 18 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

De saus

  • 1 bokaal paprika's (uitgelekt ca. 220g)
  • 150 g zijdetofu (zie tips)
  • 1 1/2 tl gedroogd basilicum
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • enkele druppels rode tabasco naar smaak

De pasta en groenten

  • 160 g volkoren tortiglioni of rigatoni of andere korte pasta
  • 1 grote ui
  • 2 el olijfolie
  • 16 scampi's ontdarmd en gepeld
  • 1 dikke teen knoflook
  • een handvol vers basilicum
  • 500 g kerstomaatjes
  • 120 g spinazie gespoeld en drooggezwierd
  • 100 g zwarte olijven kies een soort die je lekker vindt

Voor erbij

  • geraspte Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Maak de saus. Spoel de paprika's onder koud stromend water en doe ze in de blender, samen met de andere ingrediënten. Kruid met voldoende grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Mix tot je een gladde saus bekomt. (Je zal tussendoor de wanden van de blender eens moeten afschrapen.)
  • Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Spoel onder koud stromend water en zet opzij.
  • Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een grote, ondiepe pan en roerbak de ui kort. Schuif de ui naar de rand en leg de scampi's in de pan. Laat ze aan beide zijden bakken tot ze goudbruin kleuren en een korstje krijgen. Pers intussen de knoflook boven de ui. Schep de knoflook (voor zover je kan) door de ui en laat verder bakken).
  • Hak het verse basilicum fijn.
  • Schep de scampi's en ui uit de pan en stort de kerstomaten erin. Laat ze enkele minuten op een hoog vuur bakken tot sommigen net beginnen barsten. Voeg de spinazie toe en laat die kort slinken. Zet het vuur uit en stort de scampi's en ui, de pasta, de olijven, de saus en het verse basilicum in de pan. Schep om en serveer met Parmezaanse kaas.
Trefwoord pasta

Pasta met snelle paprikasaus en scampi’s: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Deze volkorentortiglioni is van het merk Armando. Je vindt hem bij Delhaize.
  • De opgelegde paprika’s koop ik ook bij Delhaize. Je vindt ze bij de groenteconserven.
  • Ook de zijden tofu haal je bij Delhaize, in de versafdeling met vegetarische producten. Zijden tofu, ook wel silken tofu genoemd, is niet hetzelfde als de bekendere stevige/firm tofu. De textuur van zijden tofu heeft iets weg van pudding of panna cotta en de smaak is zo neutraal als maar zijn kan. Dat maakt zijden tofu de ideale basis voor zowel zoete als hartige gerechten.
    Let erop dat je dit gerecht, eenmaal bereid, niet laat doorkoken! Zijden tofu kan namelijk licht gaan schiften als het begint te koken. Zorg ervoor dat de pan en andere ingrediënten heel heet zijn en meng dan de saus eronder. Heb je een restje? Warm het bij voorkeur op in de microgolfoven of op een heel zacht vuur op de kookplaat.
  • Ik ben zelf fan van de KitchenAid-blenders. Mijn bevindingen (met plus- en minpunten) lees je op de pagina Mijn keuken must-haves. Je kan deze saus ook met een krachtige staafmixer maken. Neem er voldoende tijd voor, zodat je een gladde saus bekomt.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije pasta, zoals de Delhaize boekweit-tortiglioni.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij. Parmezaanse kaas bevat namelijk een verwaarloosbare hoeveelheid lactose, waardoor de meerderheid van de mensen met een lactose-intolerantie dit kunnen verdragen.
  • Veggie
    Maak dit recept veggie door de scampi’s te vervangen door feta. Verkruimel in dat geval 50 g feta per persoon over het afgewerkte gerecht.
  • Vegan
    Maak dit recept vegan door de scapi’s weg te laten en een plantaardig alternatief voor Parmezaanse kaas te gebruiken. (Persoonlijk vind ik de Nurishh Gran Vegiano wel nog oké.)
    Als je de vegan toer opgaat, zou ik voor een eiwitrijkere pasta kiezen, zoals de Delhaize fusili op basis van erwt of de Delhaize sedanini op basis van rode linzen (op voorwaarde dat je dit type pasta lekker vindt natuurlijk :)).
  • Andere aanpassingen
    Je kan de zijdentofu vervangen door 150 ml plantaardige room. De voedingswaarde van het recept gaat dan natuurlijk ook wat wijzigen.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan de snelle paprikasaus vooraf bereiden. Verder zou ik dit recept helemaal last-minute maken. Het kost sowieso al niet veel tijd en de ingrediënten (pasta, scampi, spinazie…) zijn op hun best als ze vers zijn.
  • Heb je toch een restje, gooi het dan uiteraard niet weg! In een schone, koele koelkast (idealiter 4°C) kan je dit zo’n 3 dagen bewaren.

Nog zijden tofu?

  • Als je voor dit recept een pakje Delhaize zijden tofu gebruikt, heb je de helft nodig. Je kan de overschot zo’n 3 dagen bewaren in een goede luchtdichte opbergdoos.
  • De overige 150 g kan je gebruiken om rijk chocoladedessertje te maken: smelt 75 g donkere chocolade (minimaal 70 g cacao), laat even afkoelen en roer de zijden tofu stevig door. Zoet naar smaak met wat honing of suiker(vervanger) en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
  • In mijn kookboeken Smaakvol en Kleur op tafel gebruik ik ook zijden tofu. De recepten zijn er steeds met 300 g product, zodat je dus één verpakking nodig hebt.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

33 reacties

  1. Sinds dit recept op de blog staat hebben we het om de 2 weken klaar gemaakt. De saus is heerlijk! Zowel met scampi als met feta gemaakt, we wisselen ze graag af. De kindjes zijn geen grote spinazie fan, maar we vervangen die door venkel en dan zijn ze super enthousiast. De dag erna gaat er vaak een portie mee naar het werk, en die vind ik stiekem nog lekkerder. Top combinaties, dankje!

    1. Hey Mara, ik weet niet hoe de saus uit de vriezer gaat komen. Silken tofu kan je veilig invriezen, daar zit zeker geen probleem, maar de textuur verandert wel wat. Als dat gebeurt bij andere ingrediënten krijg je het meestal wel opgelost door er nog eens goed door te mixen. Maar dat lukt altijd. Ik heb het ook niet zelf geprobeerd. Het zou wel een handig experiment zijn, want je zit inderdaad met een half pakje zijdentofu over he… Als ik het test, laat ik het zeker weten!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!