Zoeken

Zachte chocoladewafeltjes

Met courgette. Eigenlijk zou dit titel Zachte chocoladewafeltjes met courgette moeten zijn, maar ik ben altijd wat bang dat mensen dan niet verder willen lezen. Je proeft de courgette nochtans totaal niet! Dit zijn gewoon overheerlijke, zachte chocoladewafeltjes, met een rijke cacaosmaak en heerlijke stukjes smeltende chocolade, die toevallig – oeps – ook nog voedzaam zijn.

Groenten in gebak

Groenten in gebak verwerken blijven velen wat gek vinden, maar de aanhouder wint. Denk maar aan een worteltaart of carrot cake, een giga klassieker, geliefd door velen. Ik maakte er een variant op, met mijn Bananenbrood met wortel. Waarom ook niet? (Extra) groente betekent extra vitaminen, mineralen en vezels. Als dat in een lekker (essentieel!), zoet gebak kan, ben ik fan.

Ook pompoen is een dankbare hoofdrolspeler in gebak. In de Verenigde staten kennen ze pumpkin pie en ook hier bij ons wordt er regelmatig mee aan de slag gegaan. Niet in het minst door mezelf, denk aan de onweerstaanbare Kruidige pompoenmuffins (echt een persoonlijke favoriet) en de Pompoenwafeltjes (zo maakte ik er letterlijk al honderden, ze zijn geliefd door heel ons gezin).

Naast zoete groenten, zoals wortel en pompoen, lenen ook zeer neutrale groenten zich goed voor gebak. Zoals courgette! Mijn eerste recept hiermee, vind je in mijn boek Kleur op tafel. Daar maak ik er een overheerlijke Chocoladecake mee. Vandaag ga ik dus voor Zachte chocoladewafeltjes!

De Rolls-Royce

Om wafeltjes te bakken, haal ik mijn Rolls-Royce van stal. Oftewel het GreenPan wafelijzer. Mijn vriendin Marjolein doopte het toestel zo, nadat ze het geleend had (én het meteen ook op haar wishlist zette). Ik heb geen ervaring met Rolls Royce’s, maar ik associeer ze met elegantie en kwaliteit. Tot zover gaat de vergelijking al zeker op!

Het GreenPan wafelijzer is naar mening een fantastisch toestel. Ik vertelde er al eerder over bij het recept voor Pompoenwafeltjes. Uiteraard is het PFAS-vrij, zoals alle GreenPan-producten. Maar ook enorm gebruiksvriendelijk. Je kan verschillende standen uitkiezen, spelen met de wafelplaten (de Classic of de Liège) en wat ik er nog het allerbeste aan vind, is hoe efficiënt het bakproces verloopt. De wafelplaten zijn groot! Je kan daardoor 4 wafeltjes per keer bakken. Het toestel beschikt ook over een automatische timer, die zich aanpast aan de door jou gekozen instellingen. Tijdens het bakken kan ik daardoor zorgeloos de keuken alvast opruimen, zonder enig risico op aangebrande wafels.

Het GreenPan wafelijzer komt met een prijskaartje (hmm… ik zie de vergelijking met de Rolls-Royce :)), maar als je een wafeltjes-fan bent, vind ik het die investering echt waard. Vergeet bovendien niet dat de kortingscode KAROLA15, voor 15% korting op de GreenPan-website, nog geldig is t.e.m. 31 december 2024. En omdat GreenPan iedereen de kans wil geven om deze Zachte chocoladewafeltjes te maken, gooien ze er ter gelegenheid van dit nieuwe recept nog een extra flash deal korting bovenop! T.e.m. vrijdag 27 september 2024 krijg je namelijk nóg eens 15% korting op een nieuw wafelijzer. Veel bakplezier!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Bovenaanzicht van 5 chocoladewafeltjes, op een wit keramieken plankje, op een lichtgrijze stenen achtergrond.

Zachte chocoladewafeltjes

Deze zachte wafeltjes hebben een intense chocoladesmaak. Veel cacao en smeltende stukjes pure chocolade, maken dit recept tot echte verwennerij voor de chocoholics. En… er zit courgette in! Vooral tegen niemand zeggen 😉
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Tussendoortje, Dessert, Snack, Breakfast
Porties 18 wafeltjes

Benodigdheden

  • 1 wafelijzer

Ingrediënten
  

  • 1 el appelciderazijn of frambozenazijn of citroensap
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 1 courgette (normale grootte)
  • 200 g volkorentarwebloem
  • 1 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
  • 1/2 tl kaneel
  • 50 g cacaopoeder (ongezoet)
  • 2 zeer rijpe bananen ca. 100 g per banaan, gewogen zonder schil
  • 2 eieren optioneel, zie tips
  • 50 ml rijstolie of andere neutrale olie
  • 50 g ahornsiroop of agavesiroop
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 g pure chocolade zie tips

Instructies
 

  • Meng de appelciderazijn door de (plantaardige) melk en zet 10 minuten opzij.
  • Rasp de courgette grof midden op een schone keukenhanddoek. Neem de punten samen en draai de doek zodat de courgetterasp een bal vormt. Knijp er zo veel mogelijk vocht uit door de doek strak om de courgette heen te draaien. (Er zou 160 à 175 g courgette moeten overblijven.)
  • Weeg de volkorenbloem af in een kom en zeef het bakpoeder, natriumbicarbonaat, de kaneel en cacao bij. Klop de ingrediënten los met een klopper en zet opzij.
  • Prak in een grote kom de bananen tot een gladde puree. Breek de eieren erbij en klop los tot de eieren goed geklutst zijn. Voeg de rijstolie, ahornsiroop, het vanille-extract en de melk toe en roer goed om. Schep de courgetterasp erdoor en zet opzij.
  • Hak de chocolade grof en zet opzij.
  • Laat het wafelijzer opwarmen. (Als je het GreenPan wafelijzer hebt, zet hem dan op kleurstand 3 en textuurstand 3. Gebruik de Liège wafelplaten.)
  • Schep de droge ingrediënten in enkele delen doorheen de natte. Roer er tot slot de chocolade door.
  • Bak de wafeltjes in enkele beurten en leg ze op een rooster. (Ik schep per beurt 4 hoopjes deeg op de platen. Daarvoor gebruik ik een ijsschep.) Serveer ze meteen of kijk bij de bewaartips hieronder.

Zachte chocoladewafeltjes: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Als je publiek zeer selectieve eters zijn, schil de courgette dan. Zo vermijd je dat er ook maar een spikkel groen te vinden is.
  • Ik gebruik de Anco volkoren patisseriebloem. Je kan ook ander volkoren tarwe- of speltmeel gebruiken. De Anco bloem geeft een net iets luchtiger resultaat. Het verschil is subtiel.
  • Volkorenmeel kan je niet echt zeven, vandaar het kloppen met een klopper. Zo breng je er namelijk toch lucht in. Het zeven van het bakpoeder en natriumbicarbonaat lijkt daarom misschien een wat over the top stap, maar ik doe het sinds kort toch elke keer, na die tip te hebben gelezen in Het vegan bakboek van Marieke Wyns (Chez Mariette). Er zitten te vaak kleine klompjes in beide producten en voor het beste en luchtigste bakresultaat is het essentieel dat die kleine hoeveelheden bakpoeder en natriumbicarbonaat pérféct verdeeld zijn over het deeg. Ik doe het daarom voortaan echt altijd, bij al mijn bakrecepten.
  • Wat de chocolade betreft, vind ik zelf 100 g perfect en 60 g het minimum. Als je dit recept maakt voor kleine etertjes en opziet tegen chocolade op alles en iedereen, kan je de chocolade uiteraard altijd weglaten.
  • Als je de instellingen van het GreenPan-wafelijzer gebruikt, die ik meegeef in het recept, dan komt dat neer op een baktijd van 4 minuten en 45 seconden. Ik weet niet of de wafeltjes met andere wafelijzers eenzelfde baktijd vragen, maar ik geef het toch graag even mee als richtlijn. Open je wafelijzer in elk geval zeker niet te vroeg!!! Het is ontzettend belangrijk dat de wafeltjes al goed gebakken zijn, alvorens je het toestel opent, anders is de kans op scheuren reëel.
  • Ik gebruik in dit recept de Liège-wafelplaten, met grote uitsparingen, zoals een – hoe kon je het raden – Luikse wafel. Het maakt de wafels écht beter! Als je de fijnere platen kiest (Classic, in GreenPan-jargon) gaat de zalige luchtigheid van de wafeltjes verloren en ook de chocoladesmaak komt minder tot zijn recht.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Kies voor een glutenvrije patisseriebloem in plaats van voor tarwebloem. Dit gaat een beter resultaat geven dan wanneer je een van nature glutenvrij meel gebruikt zoals boekweit- of glutenvrij havermeel. Met deze laatste gaan je wafeltjes zwaarder en droger zijn.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij als je een lactosevrije of plantaardige melk gebruikt.
  • Vegan
    • De eieren zijn NIET essentieel voor het slagen van dit recept. Je kan ze dus weglaten. MAAR
      • Het kan afhangen van je wafelijzer of dit lukt of niet. Dat zeer uitgebreide onderzoek deed ik met de Pompoenwafeltjes, in die blogpost kan je de bevindingen lezen. Met het GreenPan wafelijzer lukken zowel de Pompoenwafeltjes als deze Zachte chcocoladewafeltjes in elk geval perfect zonder eieren.
      • Waarom ik dan toch eieren gebruik? De eieren zorgen ervoor dat de vers gebakken wafeltjes een subtiele crunch hebben als ze net uit het wafelijzer komen. Ik vind dat een meerwaarde. De wafeltjes bewaren ook net wat beter: ze drogen minder snel uit en worden niet te zwaar.
    • De meeste pure chocolade, met een hoog cacaogehalte bevat geen melk of melkpoeder, maar als je heel zeker wil zijn, controleer dan nog even de ingrediëntenlijst.
  • Andere aanpassingen
    Ik vind niet dat de banaan doorsmaakt, maar voor wie echt écht geen banaan lust: je kan deze in theorie vervangen door appelmoes. Voor dit recept zou je dan dus 200 g appelmoes nodig hebben. Ik heb dit zelf nog niet uitgeprobeerd, maar laat zeker je resultaten weten in een reactie onder het recept, als je dit experiment zou uitvoeren!

Vooraf bereiden en bewaren

  • Deze wafeltjes zijn het allerlekkerste als ze vers uit het wafelijzer komen, maar ze bewaren ook wonderwel! Ik steek het overschot in een luchtdichte doos (kijk op de pagina Mijn keuken must-haves voor mijn favorieten) in de koelkast. Zo blijven ze zo’n 4 dagen goed. Steek de wafeltjes wel 10 seconden in de microgolfoven voor je ze opeet. Dat maakt ze terug lekker fluffy en extra smaakvol!
  • Andere toestellen om wafeltjes op te warmen zijn de broodrooster of airfryer. Voor de Pompoenwafeltjes ben ik erg fan van de broodrooster! Dat geeft ze terug hun lichte crunch. Omdat ik voor deze Zachte chocoladewafeltjes de Liège-wafelplaten verkies, is de broodrooster geen optie, gezien de wafeltjes te dik zijn. Ik vind deze Zachte chocoladewafeltjes ook het lekkerste als ze effectief zacht zijn 🙂
  • Je kan de wafeltjes invriezen. Gebruik hiervoor een luchtdichte doos. Wil je graag enkele wafeltjes uit de vriezer kunnen halen (als snelle snack of ontbijt), leg er dan stukje bakpapier tussen. (Ik bewaar hiervoor resten bakpapier.)

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!